Εννιά νεκροί σε Λίβανο και Δυτική Όχθη από ισραηλινά πυρά

11.06.2024

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον οχηματοπομπής βυτιοφόρων που εισερχόταν στον Λίβανο από τη γειτονική Συρία, ανέφεραν μη κυβερνητική οργάνωση και στρατιωτική πηγή, με φόντο την κλιμάκωση της βίας. Ακόμα, τέσσερις Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους καταζητούμενος από το Ισραήλ, σκοτώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη


Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, η ισχυρή λιβανική παράταξη Χεζμπολά ανταλλάσσει στην πράξη καθημερινά πυρά με τον ισραηλινό στρατό, για να υποστηρίξει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, σύμμαχό της.

Ο βομβαρδισμός των βυτιοφόρων εγγράφεται στην εντατικοποίηση των εχθροπραξιών τις τελευταίες εβδομάδες. «Τρεις Σύροι που συνεργάζονταν με τη Χεζμπολά και δυο Λιβάνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον οχηματοπομπής βυτιοφόρων που εισερχόταν στον Λίβανο στα σύνορα με τη Συρία στον δρόμο ανάμεσα στο Χερμέλ και στον Κουσέιρ», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Η ΜΚΟ αυτή, με έδρα τη Βρετανία και ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία, πρόσθεσε πως άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν και ότι δυο ακόμη αγνοούνται.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε η συριακή αντιαεροπορική άμυνα για την αντιμετώπιση της επίθεσης, πάντα σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τουλάχιστον τρία μέλη της Χεζμπολά σκοτώθηκαν από εννέα ισραηλινούς πυραύλους οι οποίοι στοχοποίησαν οχηματοπομπή βυτιοφόρων φορτηγών που μετέφεραν πετρέλαιο», δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο στρατιωτική πηγή. Πρόσθεσε πως στόχος έγινε επίσης «ακίνητο» στον λιβανικό νομό Χερμέλ, περίπου 140 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ, κοντά στη συριακή κοινότητα Χάους ας Σαγιέντ Αλί, «καταστρέφοντάς το ολοσχερώς».

Το σιιτικό κίνημα έχει αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις και στις δυο πλευρές των συνόρων Λιβάνου-Συρίας, ιδίως στον νομό Κουσέιρ, όπου η Χεζμπολά είχε αποκαλύψει για πρώτη φορά την εμπλοκή της στο πλευρό του συριακού καθεστώτος το 2013.

Την 29η Φεβρουαρίου, μαχητής της Χεζμπολά σκοτώθηκε σε πλήγμα ισραηλινού drone στον νομό Κουσέιρ.

Μερικές ώρες πριν από τους χθεσινοβραδινούς βομβαρδισμούς, το κίνημα, που πρόσκειται στο Ιράν, ανακοίνωνε πως κατέρριψε ακόμη ένα ισραηλινό UAV τύπου Hermes πάνω από τον Λίβανο. Πρόκειται για το πέμπτο τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα του τύπου αυτού (Elbit Systems) που λέει πως κατέρριψε από τον Φεβρουάριο.

Η Χεζμπολά, η οποία καταφεύγει ολοένα περισσότερο στη χρήση δικών της drones μιας κατεύθυνσης για να παρακάμπτει τα ισραηλινά ραντάρ, ανέλαβε εξάλλου την ευθύνη για σειρά επιθέσεων τη Δευτέρα, ανάμεσά τους μιας με τη χρήση «σμήνους drones» εναντίον ισραηλινής θέσης στο κατεχόμενο από το Ισραήλ υψίπεδο του Γκολάν. Οι επιθέσεις του είδους προκάλεσαν εκτεταμένες πυρκαγιές την περασμένη εβδομάδα στο βόρειο Ισραήλ και στο υψίπεδο του Γκολάν.

Το Ισραήλ από την πλευρά του έχει κλιμακώσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στοχοποιώντας μαχητές του σιιτικού κόμματος σε ολοένα μεγαλύτερο βάθος στη λιβανική επικράτεια, ιδίως στην περιοχή Μπάαλμπεκ, οχυρό της Χεζμπολά στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Τους οκτώ και πλέον μήνες εχθροπραξιών έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 462 άνθρωποι στον Λίβανο, ανάμεσά τους κάπου 90 άμαχοι, καθώς και σχεδόν 300 μαχητές της Χεζμπολά, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Άλλοι τουλάχιστον 24 μαχητές της Χεζμπολά έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στο έδαφος της Συρίας από την 7η Οκτωβρίου.

Επιπλέον, η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωση τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη τους θανάτους τεσσάρων Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένου υπόπτου για επίθεση καταζητούμενου από το Ισραήλ, σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού κοντά στη Ραμάλα, νέο επεισόδιο που προστίθεται στην ατελείωτη σειρά παρόμοιων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε λακωνική ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία έχει την έδρα της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε τους θανάτους των τεσσάρων Παλαιστινίων από «πυρά της κατοχής» (σ.σ. του Ισραήλ) στο Κφαρ Νιάμα, χωριό βορειοδυτικά της Ραμάλας.

Αντιδρώντας, το κόμμα Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς, του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, ανακοίνωσε «γενική απεργία» για την Τρίτη στον τομέα της Ραμάλας σε ένδειξη καταδίκης των «δολοφονιών» αυτών και ότι προγραμματισμένη διαδήλωση σε ένδειξη υποστήριξης Παλαιστινίων φυλακισμένων θα γίνει κανονικά.

Ο ένας από τους τέσσερις νεκρούς φέρεται να είχε επιτεθεί μερικές ώρες νωρίτερα σε αυθαίρετο οικισμό, στον Σντε Εφράιμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας. Δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού αναπτύχθηκαν στο Κφαρ Νιάμα για «να συλλάβουν έναν από τους τρομοκράτες που διέπραξαν επίθεση εναντίον Εβραίων και πυρπόλησαν λυόμενη κατοικία στο αγρόκτημα Σντε Εφράιμ», ανέφερε η ισραηλινή αστυνομία.

Όταν «έφθασαν οι δυνάμεις της τάξης στην τοποθεσία όπου κρύβονταν οι ύποπτοι, ο τρομοκράτης (σ.σ. που φερόταν να επιτέθηκε στο Σντε Εφράιμ) και άλλοι τρεις προσπάθησαν να διαφύγουν με όχημα κι αποπειράθηκαν να χτυπήσουν αστυνομικούς που επιχειρούσαν στην περιοχή. Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες», πρόσθεσε η ίδια πηγή, υποστηρίζοντας ακόμη πως κατασχέθηκαν «εκρηκτικά» και αυτόματο όπλο.

Από το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, η βία έχει κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο στη Δυτική Όχθη, περιοχή κατεχόμενη από τον ισραηλινό στρατό μετά τον πόλεμο του 1967.

Από τον Οκτώβριο, τουλάχιστον 524 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Δευτέρας, σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και σε επιθέσεις εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε ανακοινώσεις των παλαιστινιακών αρχών. Στην άλλη πλευρά, τουλάχιστον 14 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με επίσημους αριθμούς των ισραηλινών αρχών.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΜΧ/ΗΦ)

Επιστροφή