Μητσοτάκης: Δεν πιάσαμε τον στόχο που είχαμε θέσει στις Ευρωεκλογές

09.06.2024

Στη χαμηλότερη επίδοση της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές από τον στόχο του 33%, που είχε θέσει αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις δηλώσεις του μετά τη διαμόρφωση του αποτελέσματος.


Πιο συγκεκριμένα, με ενσωματωμένο το 81,35% των ψήφων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 27,77% και 7 έδρες.

«Δεν θα κρύψω την αλήθεια. Το κόμμα μας δεν έφτασε στον στόχο τον οποίο είχαμε θέσει», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Παρ’ όλα αυτά αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των Ευρωεκλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «πολίτες που μας στήριξαν το 2023, ήξεραν ότι τώρα δεν εκλέγεται κυβέρνηση και αντιμετώπισαν ίσως διαφορετικά αυτή τη μάχη».

Παράλληλα, σημείωσε ότι προεκλογικά έλλειψε ο ουσιαστικός προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης και για τη θέση της Ελλάδας σε αυτή, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι στο νέο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι ισχυρή η παρουσία της ακροδεξιάς.

Ακόμη, αναγνώρισε ότι στη σημερινή ψηφοφορία πολλοί πολίτες επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, με σημαντικότερο το πρόβλημα της ακρίβειας.

«Σέβομαι αυτή την επιλογή τους. Είτε αυτή εκφράστηκε με μία πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας αποχή, που δυσκολεύει ίσως την εξαγωγή συμπερασμάτων, είτε με την επιλογή μικρότερων σχημάτων».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην υποχώρηση κυβερνητικών κομμάτων σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εκτιμώντας ότι «η Νέα Δημοκρατία παραμένει ισχυρή και ένα από τα μεγαλύτερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη».

«Από τώρα οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027. Από αύριο στεκόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα για μεγαλύτερη δουλειά, για μεγαλύτερη προσπάθεια και λιγότερες αστοχίες», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Επιστροφή