Ξεπέρασαν τις 17.000 οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών από την αρχή του 2022, αριθμός που είναι σχεδόν διπλάσιος των αφίξεων του 2021, ενώ ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, ανέφεραν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών αρμόδιοι αξιωματούχοι, κατά τη συζήτηση την Πέμπτη για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος, μήκους 11 χιλιομέτρων στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, αλλά και για τα προβλήματα που δημιουργούνται στις γύρω κοινότητες.
Το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι η αυξητική τάση στις αφίξεις συνεχίζεται, καθώς οι διακινητές βρίσκουν άλλα σημεία διέλευσης, ενώ τόνισε ότι η τοποθέτηση του συρματοπλέγματος ήταν απλώς ένα μέτρο, που θα χρειαστεί να συμπληρωθεί και με άλλα.
Η αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος, που ξεκίνησε έπειτα από εισήγηση των βουλευτών του ΑΚΕΛ, Άριστου Δαμιανού, Μαρίνας Νικολάου και Βαλεντίνου Φακοντή, ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο και συνεχίστηκε σήμερα, με σκοπό να τεθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι περνούν μέσω της καγκελόπορτας του συρματοπλέγματος για να μετακινηθούν από και προς τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις τους.
Στο πλαίσιο της συζήτησης που αναπτύχθηκε στην Επιτροπή για τα αποτελέσματα περίπου εφτά μήνες μετά την εγκατάσταση του συρματοπλέγματος, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι στις περιοχές εκείνες διαπιστώθηκε ότι περιορίστηκε η διέλευση παράτυπων μεταναστών, αλλά αντί εκείνων χρησιμοποιούνται άλλα σημεία. Εξήγησε ότι από μόνο του το συρματόπλεγμα δεν είναι λύση, αλλά συμβάλλει σε περιορισμό της προηγούμενης κατάστασης, ενώ αναρωτήθηκε σε ποιο σημείο θα είχαν φτάσει τα πράγματα, αν δεν είχαν γίνει κινήσεις για αντιμετώπιση του φαινομένου. «Στερέψαμε από εναλλακτικές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνου και κάλεσε όσους έχουν προτάσεις για ελάφρυνση των υποδομών του κράτους, να συμβάλουν.
Επεσήμανε ότι όσο επωφελούνται μεγάλες εταιρείες από τη διακίνηση μεταναστών μέσω Τουρκίας προς την κατεχόμενη Κύπρο, όπως είναι οι Τουρκικές Αερογραμμές και η Πήγασος, το πρόβλημα θα εντείνεται. Εξήγησε ότι οι εταιρείες μεταφέρουν μαζικά ασυνόδευτους ανήλικους και ότι είναι σαφές πως τα εισιτήρια είναι επιδοτούμενα.
Μιλώντας κατά τη συνεδρίαση ο κ. Κωνσταντίνου, τόνισε την επιδείνωση της κατάστασης, λόγω της γεωμετρικών ρυθμών αύξησης των αφίξεων παράτυπων μεταναστών και ιδιαίτερα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Όπως είπε, με περισσότερες από 17.000 αφίξεις μέχρι στιγμής το 2022, ο αριθμός πλησιάζει το διπλάσιο των αφίξεων του 2021, ενώ ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων φτάνει μέχρι και το τριπλάσιο, προκαλώντας μεγάλη πίεση στο σύστημα πρόνοιας.
Ως θετική εξέλιξη, ο κ. Κωνσταντίνου επεσήμανε το γεγονός ότι ο κανονισμός περί εργαλειοποίησης των μεταναστών συζητιέται και φαίνεται να υπάρχει πολιτική συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τρόπο τέτοιο, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί και στην Πράσινη Γραμμή, παρ’ όλο που δεν είναι εξωτερικό σύνορο της ΕΕ. Αναφέρθηκε, ακόμα, στο έργο για δύο νέα κέντρα που ολοκληρώνονται στην Κύπρο, με συνδρομή €67 εκ. από την Κομισιόν, για τη διαχείριση του αυξημένου αριθμού μεταναστών, που καταφθάνουν στην Κύπρο.
Πρόσθεσε ότι η πίεση από τις αυξημένες ροές επιβαρύνει και το κέντρο Πουρνάρα, γι’ αυτό γίνονται προσπάθειες για επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής των ατόμων που περνούν από εκεί, αν και περισσότεροι είναι αυτοί που φτάνουν, από αυτούς που φεύγουν από τον χώρο. Σημείωσε, δε, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 70.000 άτομα που έχουν περάσει στις ελεγχόμενες από την ΚΔ περιοχής και ζουν σε πόλεις και χωριά.
Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής, Άριστου Δαμιανού, σχετικά με επιστολή της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι δεν ήταν δυνατό να γίνει μέχρι τώρα διαβούλευση με την Επίτροπο, σχετικά με τον τρόπο που διεξάγεται ο έλεγχος των προσώπων που διέρχονται του συρματοπλέγματος, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η κατάρτιση του σχετικού εγγράφου από πλευράς από πλευράς της αρμόδιας αρχής, το οποίο θα υποβληθεί στην Επίτροπο ως βάση για διαβούλευση. Αυτό, όπως είπε, αναμένεται να γίνει σύντομα.
Με παρέμβασή της κατά της συνεδρίαση, η Ύπατη Αρμοστεία για του Πρόσφυγες στην Κύπρο, εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην Κυπριακή Δημοκρατία, που καλείται να διαχειριστεί έναν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό αφίξεων. Σημείωσε ότι δεν υποστηρίζει πως όλοι ανεξαιρέτως θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στη Δημοκρατία, αλλά θα πρέπει να μείνουν ανοικτές οι δίοδοι, ώστε μπορούν να αιτούνται άσυλο όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη. Πρόσθεσε ότι η εγκατάσταση του φράκτη είναι δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όμως το δικαίωμα στο άσυλο δεν μπορεί να περιορίζεται. Εξέφρασε, τέλος, τη διάθεση να συζητηθεί η διαδικασία για την εφαρμογή συστήματος που θα επιτρέπει την πρόσβαση ατόμων στην προστασία ασύλου, καθώς και τη πρόθεση να συμβάλει στην αποφυγή του εγκλωβισμού στην ουδέτερη ζώνη, ατόμων που πιθανόν να χρήζουν προστασίας. «Ολοκληρωτική απαγόρευση της πρόσβασης παραβιάζει και το εθνικό δίκαιο και διεθνείς συμβάσεις», κατέληξε.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνεδρίαση και στη στάση των Ηνωμένων Εθνών, με τον Άριστο Δαμιανού να παρουσιάζει έγγραφο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο οποίο γίνεται λόγος για παραβίαση 12 χιλιομέτρων εντός νεκρής ζώνης από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ αναφέρει ότι «τίθεται σε κίνδυνο η ακεραιότητα της νεκρής ζώνης».
Για αναποτελεσματικό μέτρο μίλησε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού και ανέφερε ότι η δημιουργία του φράκτη, ποσώς έχει αντιμετωπίσει το υπαρκτό ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, παραπέμποντας στα στατιστικά στοιχεία που λένε ότι έχουν διπλασιαστεί οι ροές και σε μαρτυρίες των κοινοταρχών και πολιτών από τις γειτνιάζουσες κοινότητες που αναφέρουν ότι οι ροές έχουν μεταφερθεί σε άλλες παρακείμενες κοινότητες, στις οποίες δεν έχει επεκταθεί ο φράκτης.