Εκείνη την ημέρα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η καθημερινή εφημερίδα «Τα Νέα», με Διευθυντή τον δημοσιογράφο Λύσανδρο Τσιμίλλη και αρχισυντάκτη τον δημοσιογράφο Άνθο Λυκαύγη.
Ήταν ιστορική στιγμή η κυκλοφορία της εφημερίδας. «Τα Νέα» ξεκίνησαν το 1969 να καταγράφουν την ιστορία, αλλά και να γράφουν ιστορία.
Συντάκτης του κύριου άρθρου στο τεύχος Νο1 της εφημερίδας, ήταν ο ίδιος ο ιδρυτής και Πρόεδρος του ΣΚ ΕΔΕΚ, ο αείμνηστος αγωνιστής, Βάσος Λυσσαρίδης. Τίτλος του άρθρου, «Όσοι Πιστοί».
Ναι, «Τα Νέα» ήταν εκφραστικό όργανο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ.
‘Όμως η συμβολή της εφημερίδας στην εμπέδωση της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας της έκφρασης στον τόπο μας, επεκτάθηκε πέραν των στενών κομματικών συνόρων της ιδιότητας του εκφραστικού οργάνου. Επειδή, «Τα Νέα» ήταν «εκφραστικό όργανο» των εθνικών και κοινωνικών αγώνων.
Ήταν, όπως αναγράφεται κάτω από τον τίτλο «Έπαλξη εθνικών και κοινωνικών αγώνων».
Η πορεία της εφημερίδας «Τα Νέα» ήταν ταυτόσημη και παράλληλη με την κακοτράχαλη πορεία του τόπου μας.
Η εφημερίδα ήταν παρούσα στον αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, ήταν παρούσα στη σκοτεινή προ - πραξικοπηματική περίοδο, διώχθηκε κατά την περίοδο του πραξικοπήματος, όταν οι πραξικοπηματίες, με τη «λογοκρισία» τους, ανάγκασαν τους υπεύθυνους της εφημερίδας να την κυκλοφορήσουν χωρίς κείμενα στην πρώτη σελίδα.
Κατέγραψε τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής και τη φριχτή εκείνη περίοδο, την κρίσιμη περίοδο μέχρι την αποκατάσταση της συνταγματικής ομαλότητας και την επιστροφή του Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Κύπρο, τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εκείνες τις δύσκολες στιγμές.
Τα Νέα κατέγραφαν γεγονότα, αλλά είχαν άποψη. Άποψη που ανιδιοτελώς στόχευε στην εξυπηρέτηση του καλού της πατρίδας και του λαού. Και με πύρινη δημοσιογραφία, ενημέρωνε το λαό, τον καθιστούσε υποψιασμένο και τον ξεσήκωνε. Και αυτό βεβαίως δεν άρεσε στην καθεστηκυία τάξη, τα κατεστημένα, τους εντός και εκτός Κύπρου, εχθρούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μέσα από συμπληγάδες πέτρες συγκυριών και μεθοδεύσεων και υπονομεύσεων και με τις δυνάμεις που ήθελαν τον Κυπριακό λαό να ξεχάσει και να «εμπεδώσει» την ιδιότητα του ηττημένου, να βυσσοδομούν κατά όσων αντιστέκονταν στη λήθη, η αγωνιστική δημοσιογραφική έπαλξη, ανέστειλε την κυκλοφορία της τον Ιανουάριο του 1998.
Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά, οι νοσταλγοί της «καθαρής» δημοσιογραφίας, της στοιχειοθετημένης και εμπεριστατωμένης ανάλυσης, της άποψης που είναι βασισμένη σε επιχειρήματα και γεγονότα, εμείς οι νοσταλγοί της αλήθειας, αναβιώνουμε Τα Νέα.
Τα Νέα αναγεννιούνται, όχι με το γνωστό χαρτί και το μελάνι που μαύριζε τα χέρια, αλλά με την ηλεκτρονική μορφή, που τώρα είναι ενώπιον σας.
- Με οδηγό την ιστορία, συμβαδίζουμε με το παρόν, εναρμονιζόμαστε με τη νέα εποχή, για να πορευτούμε στο μέλλον.
- Με καθοδηγητικό φάρο τις αρχές της έντυπης έκδοσης, των πρωτεργατών και όλων αυτών που υιοθέτησαν τις εν λόγω αρχές στα τόσα χρόνια έντυπης ζωής.
- Με στόχο την υπηρεσία προς την ελευθεροτυπία, την αντικειμενικότητα, την εγκυρότητα, την πατρίδα και το λαό.
Τα Νέα, σε ηλεκτρονική μορφή, είναι σήμερα μαζί σας και ευελπιστούμε να γίνουν σύντομα μέρος της καθημερινότητας σας.
- Με συνεχή ροή ειδήσεων, για να είστε ενημερωμένοι για αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο και στον κόσμο.
- Με αναλύσεις για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
- Με άρθρα και ρεπορτάζ.
- Με απόψεις, δικές μας και δικές σας.
Είμαστε ανοικτοί σε απόψεις, εισηγήσεις, προτάσεις και φυσικά κριτική, ειδικότερα σ’ αυτό το στάδιο των πρώτων βημάτων της επιστροφής της εφημερίδας Τα Νέα, γιατί θέλουμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς, με βάση αυτά που εσείς οι αναγνώστες θέλετε.
Ξεκινήσαμε λοιπόν.
Για όλα τα νεότερα … Τα Νέα.