Μετά τη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρεζ, για την οποία κάποιοι έτρεφαν ψευδαισθήσεις, η τουρκική Προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν δήλωσε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί την καταχώριση των δικαιωμάτων της, όπως η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς.
Μετερχόμενος την προσφιλή τουρκική τακτική, ο Ερντογάν δήθεν άφησε ένα «παραθυράκι» ανοικτό για την πραγματοποίηση κάποιου είδους συνάντηση για το Κυπριακό, χωρίς φυσικά να μετακινηθεί από τις αδιάλλακτες θέσεις του, λέγοντας ότι «οι δυνατότητες λύσης εκτός του μοντέλου της ομοσπονδίας μπορούν να συζητηθούν σε μια συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των μερών και ότι η αναγνώριση της ‘τδβκ’ ως κράτους θα είναι το κλειδί για μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα στο νησί».
Δε στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, ο Ερντογάν παρουσιάστηκε ιδιαιτέρως προκλητικός, θέτοντας «θέμα» υφαλοκρηπίδας.
Είπε ο Ερντογάν ότι «ο βασικός ρόλος της Τουρκίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αναμφισβήτητος. Η Τουρκία έχει δικαιώματα στη δηλωμένη υφαλοκρηπίδα στα βόρεια και δυτικά της νήσου Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί».
Επανέλαβε τα εξωφρενικά του, λέγοντας ότι «πέρασαν 50 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο και 61 χρόνια από τότε που αναδείχθηκε το Κυπριακό ως αποτέλεσμα του σφετερισμού του συνεταιρικού κράτους από τους Ελληνοκύπριους. Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα, ήταν πάντα οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία που επέδειξαν την ειλικρινή βούληση να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ηρεμία στο νησί και να φέρουν μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».
Συνέχισε αφορίζοντας τη λύση ομοσπονδίας, λέγοντας ότι «το μοντέλο της ομοσπονδίας έχει χάσει τελείως την ισχύ του. Υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί. Η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, που είναι κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, πρέπει να αποδοθούν εκ νέου και να σταματήσει η απομόνωση» και κατέληξε με το αναμενόμενο κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα:
«Σήμερα, καλώ για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την τδβκ και να δημιουργήσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις».
Με τη συμπεριφορά αυτή, φαίνεται να μπαίνει ταφόπλακα στις προσδοκίες του ΟΗΕ για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, χωρίς ωστόσο να αναστέλλονται οι προσπάθειες για τους επόμενους μήνες.
Γιώργος Γεωργίου
Εκπρόσωπος Τύπου ΕΔΕΚ.