Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, προσερχόμενος στην εκδήλωση για τα Εθνικά Βραβεία Αθλητισμού, για το αν ισχύει ότι στα μέτρα για τους Τουρκοκυπρίους περιλαμβάνεται η παραχώρηση υπηκοοτήτων σε παιδιά μεικτών γάμων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε, «να αναμένετε την ανακοίνωση των μέτρων που θα γίνει τις επόμενες ημέρες και ακολούθως να σχολιάσω».
Σε σχόλιο για σχετικές δηλώσεις κομμάτων, σημείωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάζει επί υποθετικών σεναρίων.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σημείωσε ότι αναμένεται να εξαγγελθούν πριν τη κάθοδο στο νησί της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με κοινή συνάντηση του ιδίου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι δεν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση για κοινή συνάντηση. «Γνωρίζω όμως ότι η κ. Ολγκίν, ετοιμάζει ένα πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του οποίου θα έχει πολλές επαφές, φυσικά και με τους δύο ηγέτες, αλλά και με την κοινωνία των πολιτών, και αναμένουμε να την υποδεχθούμε», είπε τέλος.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΔΕΚ με σχετική ανακοίνωση της για το ζήτημα της παραχώρησης υπηκοότητας σε παιδιά μεικτών γάμων Τ/κ και Τούρκων εποίκων, ανέφερε ότι στα θέματα που άπτονται του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και της επιβίωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της προστασίας της νομιμότητας της δημογραφικής σύνθεσης της Κύπρου, δεν χωρούν ούτε εκπτώσεις, ούτε παρεκκλίσεις.
Η θέση της ΕΔΕΚ, όπως εκφράστηκε μέσα από ανακοίνωση του κόμματος, είναι ότι τα παιδιά μεικτών γάμων Τούρκων εποίκων και τουρκοκυπρίων αποτελούν προϊόν παρανομίας, που ξεκίνησε με την τουρκική εισβολή και υλοποιήθηκε με τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, κατά την οποία επιβλήθηκε ο εποικισμός των κατεχομένων εδαφών.
“Η πολιτική του εποικισμού αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο και όπως καταγράφεται στο Άρθρο 49 (6) της 4ης Συνθήκης της Γενεύης του 1949 σχετικά με τους Αμάχους εν Καιρώ Πολέμου, απαγορεύεται η μεταφορά από την κατοχική δύναμη του δικού της πληθυσμού στην περιοχή που κατέχει”, τονίζει η ΕΔΕΚ.
Στην ανακοίνωση, σημειώνεται ότι μετέπειτα συμβουλευτικές γνωμοδοτήσεις, το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι παραβίαση του Άρθρου 49 (6) της 4ης Συνθήκης της Γενεύης του 1949 επιφέρει ποινικές κυρώσεις και θεωρείται έγκλημα πολέμου.